Thursday, January 28, 2010 Posted by purple lover   0 comments


Minggu nih masuk 39 minggu sudah... yay !
Belum ada tanda-tanda nak bersalin lagi cuma hari2 terasa mcm penguin sebab dah tak larat nak jalan. Kalau jalan pun terkedek2 mcm penguin :)

Today went for weekly check-up, gerak baby ok, jantung baby ok, cuma tekanan darah mama masih lagi rendah (in fact hari ni sangat sangat la rendah). Dr bagi masa sampai 6 feb ni, kalau takde tanda2 jugak baby nak keluar, maka doktor nak induce. Induce !?.. oohh tidak . kalau boleh taknak la sebab ramai yg dah ada pengalaman induce ni cakap sakitnya kalau kena induce. Hadoiiii biarr la natural pain. Kurang2 takde la dipaksa. Takpe la .. sama2 la kita tunggu ye.

Okeh, marathon sepanjang minggu - minggu nih penuh dengan aktiviti makan-makan sempena memenuhi selera ibu mengandung :) . Thanx to en suami kerana memenuhi permintaan yg mcm2 ni. Org kata sebelum bersalin makan je ape yg teringin. Kalau dah bersalin nanti, telan air liur je la kan.

hmmmm itu je lah update untuk hari ini yekkk . daaa mahu ke LALA land... zzzz




39 weeks



The average baby is about 20.5 inches / 51 centimetres long from head to toe and weighs approximately 7.5 pounds / 3.4 kilograms at birth, but anywhere between 5 pounds 11.5 ounces and 8 pounds 5.75 ounces / 2.5 and 3.8 kilograms is a healthy range for newborns.

Your amniotic fluid, once clear, is now pale and milky from your baby's shedding vernix caseosa. The outer layers of skin are also sloughing off as new skin forms underneath.

In TV programmes, labour always begins with the waters breaking - in the middle of a crowded room, of course - just before contractions start. If you've been worrying that this scenario will happen to you, you can stop. Membranes rupture in less than 15 per cent of pregnancies and when it does happen, the baby's head tends to act like a cork at the opening of the uterus. (If you lie down, however, you may notice fluid leaking.) You should stay calm - it may be hours before you feel your first contraction - and call your doctor right away. Your body will produce more amniotic fluid until the baby is born, so your carers may suggest you wait at home until contractions are under way or may suggest an induction.

And if the week passes and there's still no baby? Don't panic - only 5 per cent of babies are born on their scheduled due date. Most doctors wait another two weeks before considering a pregnancy overdue

pics & article : googled

Sunday, January 24, 2010 Posted by purple lover   0 comments

Semalam ada makan2 lagi. Memang rutin la kan bila masuk tahun baru, berderet2 la birthday yg diraikan. Nih la masa kami berkumpul ramai-ramai sambil makan2, gelak ketawa. Ok semalam meraikan birthday salman yg ke - 11. Salman ni cerewet sket. Makan pun pilih2.. kalau bibik yg masak, dia sanggup la berlapar taknak makan. Tunggu mak dia balik masak baru dia makan.

Okeh Menunya :

Pizza
Mee bandung
Satay
Ice -cream

Birthday boy ni peminat transformer. Jadi hadiah semuanya transformer
( woohh robot kecik pun mahalnya tak hengattttt !! .. kopak la makcik2 & pakcik sumer)


~ baru bulan januari .. ada 11 bulan lagi hiihhhii standby duit je laaa nak beli present~

Saturday, January 23, 2010 Posted by purple lover   0 comments

Weekend memang saat2 yg dinantikan dalam tiap2 minggu.
Masa nih la semua ahli keluarga ada kat rumah & masa nih la masing2 sibuk tunggu giliran nak guna washing machine. Walaupun duduk umah asing dari my parent, tapi washing machine kami dah di"waqaf"kan kat umah my parent. Jadi kalau nak membasuh baju, kena amik turn la :)
Itu cerita washing machine. Kalau bab memasak, yg ni memang best sebab, ramai tukang masak yg sudi nak masak :) so dengan senang hati la kan menderma lauk pauk untuk dikorbankan. Lagipun alang2 kami bertiga + 1 je, jadi masak sekali kan lagi senang ... cuci tangan jek wink* wink*

Malam nih ada makan2 kat rumah maklong hannah. So tak payah la nak masak2. Bawak diri dengan hadiah je. Hari ni acaranya nak meraikan besday cousin hannah - abang salman. Besar dah salman ni. Tahun depan dah nak amik UPSR. Cakap pasal besday, hadiahnya belum beli lagi. Sebelum pegi makan ni nak kena la pi carik2 hadiah untuk dia. (baru teringat jusco sale lagi )

Thursday, January 21, 2010 Posted by purple lover   1 comment

38 weeks

Baby's development

So close to full-term, your baby is now fully developed and is using these last couple of weeks to lay down fat. At about 49 or 50cm long, they weigh near to 6lb 6oz (2.89 KG). Your baby can hear your voice,so intensify your bonding by talking or singing to your baby.

Mommy's

You might be finding it increasingly difficult to get proper sleep during late pregnancy, especially at night, so getting the maximum amount of rest during the day time, with your feet up, can compensate a little.


Although your weight gain has almost come to an end, you may be feeling worried or scared in other ways as you feel increasingly apprehensive
about labour. Go over your birth plan to make sure it’s clear in your head and talk to your partner about it too.

As this can be a confusing time for any other young children in your family, involve them in the excitement to help manage their natural feelings of jealousy.



Sunday, January 17, 2010 Posted by purple lover   0 comments

Menunggu hari nak bersalin nih memang mendebarkan
4-5 kali asyik false alarm je. Bila masuk pagi (2-3am) perut mula la terasa sakit, dengan contraction yg mild. Boleh tahan lagi cuma sesekali rasa tak tahan. Esok (isnin) dah masuk 38 weeks. Lusa kalau tak bersalin lagi, kena pegi check -up. Nih yg malas nih, malas nak menunggu. Punya la ramai yg nak check up. Hadoiiii malas btoll la

Time taip2 entry nih pun muka berkerut menahan sakit perut. Dah 7-8 kali pegi toilet, tapi bila pegi takde ape pun. Tuh yg kadang2 rasa mcm nak bersalin je. Weekend ni memerap je kat rumah sebab takde mood nak kuar pun dengan satu badan sakit2 nih.

Thursday, January 14, 2010 Posted by purple lover   0 comments


Around 2.30am pagi smalam (wednesday), me tak lelap lagi. Dari pukul 12 baring kat katil tapi still tak boleh tido. Pusing kiri pusing kanan, semuanya rasa tak selesa, mata pun tak ngantuk. So decide nak tengok tv sementara tunggu mata ngantuk. Dah sedap2 tengok tv, tetiba rasa contraction. Bukan yg kuat pun, mild contraction la tu. Selang 30 minit rasa lagi. Isshh hati dah mula tak sedap. Amik pen, tulis time setiap kali rasa contraction tu. Dalam setengah jam datang lagi sakit tu. Last sekali rasa sakit tu dlm 3.20am pastu dah hilang ..ecececehh dia main2 plak. Terus baring & terlelap mcm tuh je.



pic : googled


Siangnya .. kebetulan ada weekly check-up, so tanya la doc pasal contraction tuh. Doc kata tuh starting la tu .. baby bagi false alarm dulu, memandangkan baby dah engage + dah cukup term 37++, so bebila je la bleh bersalin.


*tak sabar pulak nak beranak kali ni* wink wink

Sunday, January 10, 2010 Posted by purple lover   0 comments


Mcm tahun tahun lepas, pembuka tahun mesti raikan birthday ayah, cos birthday ayah yg paling awal. Kebiasaannya birthday ayah akan di'celebrate' skali dgn birthday salman.

Malam 8 jan - kami buat makan makan famili je. Simple- ada kek, sate,sausages, buah .. etc.
Nyanyi lagu happy birthday then sesi potong kek. 2-3 kali nyalakan lilin sebab ramai sangat yg tak celebrate birthday pun nak jugak tumpang sekaki tiup lilin.



The next day, keluar lunch kat Muhibbah. Burrpppp ...yummeh



Happy Birthday Ayah & Salman


Saturday, January 9, 2010 Posted by purple lover   0 comments

Diam tak diam dah masuk 10 januari dah
Cepatnya masa berlalu .....

Minggu ni memang sangat sangat tak aktif. Most of the time tido je. Memang tak larat sangat. Nak jalan pun amik masa nak melangkah. Rasa mcm tak sampai hujung bulan ni, dah bersalin dulu. Time check up khamis lepas, condition baby ok, kepala pun dah engage dah. Tunggu masa je la nih.
Hujung2 pregnancy ni pun dok teringin makan mcm walaupun sebenarnya takde la nak makan sangat. Saje mengada- ngada. Sekarang ni sibuk nak makan kek. Siang malam pagi petang makan kek. Pantang tengok kek, sebat je.


Friday, January 1, 2010 Posted by purple lover   0 comments






~SELAMAT TAHUN BARU ~




Tuan punya blog takde azam baru sempena 2010 nih sebab dah buat azam masa Maal Hijrah hari tuh + azam tahun lepas ada 2 lagi yg blom tercapai :)

 
Blogger Template By Lawnydesigns