Wednesday, December 30, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Dap dip dup ... dap dip dup ..
wahhh cam tuh lah lebih kurang keadaannye jantung me sekarang
Menunggu bila la akan bersalin ni.
Minggu nih dah masuk 35 weeks ... braxton hicks/false alarm dah terasa
Kadang cuak jugak sebab manala tau bersalin awal ke ... mcm member uitm yg bersalin last week.
Dia baru je masuk 36weeks. Ada tanda nak bersalin (ada kuar darah cket) & dia buat selamba je la sebab lambat lagi due nye. Sakit dari petang, sampai tengah malam & bila tak tahan sangat, dia terus pegi DEMC, sampai je hospital, doc check jalan dah 8cm. Terkejut badak jugak member. Nasib baik beg untuk bawak pi hospital dah siap. Tak sampai 2 jam pun masuk wad, dah selamat bersalin. wahhhhhh mcm senang je bersalin

Bila dengar citer dia & banyak kes yg bersalin awal , hadoiii cuak jugak rasanya. Mana la tau baby nak keluar awal ke. Sekarang ni pun rasa berat sangat perut, nak jalan pun tak larat. kalau pagi2, teruk sangat nak bangun sebab badan rasa mcm melekat kat tilam. Kadang2 dah terjaga, tapi lepas 15 minit baru boleh bangun.

Moral of the story : buat la persiapan awal2 untuk sebarang kemungkinan yg kita tak jangka .

Tuesday, December 29, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Down with serious heartburn !!!!!!

Sob .. sob .. auch auch ... tekak pedih .. berangin2 je rasa perut
Makin dekat dgn due date .. makin teruk heartburn nih...
Sebelum ni kalau makan makanan yg extra pedas, baru la terasa pedih ...
tapi sekarang ni .. bukan saje yg extra pedas, yg tak pedas langsung pun boleh sebabkan heartburn. Siang tadi makan sup ayam, my sis masak bubuh cket je lada putih, rasa perit sangat tekak nak menelan. Rasa mcm telan sebotol tobasco.

Info berkaitan "heartburn"

Heartburn (also called acid indigestion or acid reflux) is a burning sensation that often extends from the bottom of the breastbone to the lower throat. It's caused by some of the hormonal and physical changes in your body.

During pregnancy, the placenta produces the hormone progesterone, which relaxes the smooth muscles of the uterus. This hormone also relaxes the valve that separates the esophagus from the stomach, allowing gastric acids to seep back up, which causes that unpleasant burning sensation.

Progesterone also slows down the wavelike contractions of your esophagus and intestines, making digestion sluggish. Later in pregnancy, your growing baby crowds your abdominal cavity, pushing the stomach acids back up into the esophagus.

Many women start experiencing heartburn and other gastrointestinal discomforts in the second half of pregnancy. Unfortunately, it usually comes and goes until your baby is born
.


Apa yg boleh dibuat ?


• Avoid food and beverages that cause you gastrointestinal distress. The usual suspects are carbonated drinks; alcohol (which you should avoid anyway during pregnancy); caffeine; chocolate; acidic foods like citrus fruits and juices, tomatoes, mustard, and vinegar; processed meats; mint products; and spicy, highly seasoned, fried, or fatty foods.

• Don't eat big meals. Instead, eat several small meals throughout the day. Take your time eating and chew thoroughly.

• Avoid drinking large quantities of fluids during meals — you don't want to distend your stomach. (It's important to drink eight to ten glasses of water daily during pregnancy, but sip it between meals.)

• Try chewing gum after eating. Chewing gum stimulates your salivary glands, and saliva can help neutralize acid.

• Don't eat close to bedtime. Give yourself two to three hours to digest before you lie down.

• Sleep propped up with several pillows or a wedge. Elevating your upper body will help keep your stomach acids where they belong and will aid your digestion.

• Gain a sensible amount of weight, and stay within the guidelines your healthcare provider suggests.

• Wear loose, comfortable clothing. Avoid any tightness around your waist and tummy.

• Bend at the knees instead of at the waist.

• Don't smoke — in addition to contributing to a host of serious health problems, smoking boosts stomach acidity. (Ideally, smoking is a habit you should break before getting pregnant. If you're still smoking and are having trouble quitting, ask your caregiver for a referral to a smoking-cessation program.)

• An over-the-counter antacid that contains magnesium or calcium may ease discomfort, but check with your prenatal caregiver before taking one, because some brands contain aluminum or aspirin or are high in sodium.

If these measures don't help, talk to your caregiver about prescription heartburn medications that are safe during pregnancy.



Saturday, December 26, 2009 Posted by purple lover   0 comments


Alvin and the chipmunks

Dah 2 hari citer nih release kat wayang. Me n hubby plan nak pi tengok citer nih. Tapi masih teragak-agak nak bawak ke tak hannah skali. Tak pernah lagi pi tengok wayang bawak hannah.
Dah berkurun abad tak pi tengok wayang. Tambah tambah lagi mengandung ni, lagi la takde selera nak tengok wayang. Ni tetiba je pulak teringin nak tengok citer Alvin and the chipmunks.
Me tak suka sangat tengok citer2 yg berat. Kalau tengok wayang pun selalu tengok citer yg ringan, citer kartun ataupun citer komedi je.


Friday, December 25, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Dah 2 minggu , jumaat cuti. Seronok la .. dok umah lama cket kalau compare dgn weekend lain. Bagi yg memang dok rumah mcm me nih, sama je, takde rasa ape pun. Rutin harian yg sama je.
60% aktiviti hari ni adalah TIDO. Yessss tido je. Sebabnya ?? Badan sakit sangat terutama kat pinggang. Jadi bila baring, selesa cket. Bila dah baring tuh, tak sah la kalau tak lelap sejam dua kan. Sampaikan badan ni rasa lemah longlai. Tapi dlm condition mcm nih, bila mandi je, terus segar.

Dah 2-3 hari hajat dihati nak amik ukuran tingkap sebab nak buat langsir baru. Langsir yg ade nih, habis la dicakar2 kucing. Tapi dah 2-3 hari jugak lah tak amik lagi ukuran tingkap tuh. Hope weekend nih dapat settle kan pasal langsir nih.


Thursday, December 24, 2009 Posted by purple lover   0 comments

heluuuuuu reader(s) .. ehh ade reader(s) ke ??????!!!

Went for check-up today. Pegi awal pun still dapat nombor berpuluh-puluh. Sengal sungguh rasa menunggu. Dah la tak sempat nak breakfast. Alhamdulillah semuanya ok except BP. Yang satu nih memang dah 2-3 bulan problem. BP rendah sangat. Jenuh dah makan bayam, kerang tapi still rendah. Normal ke ??????

Takde xtvt yg menarik pun minggu nih. Busy ... busy tido , busy makan .. etc
Minggu ni boleh dipanggil MINGGU MALAS. Sebabnya : malas sangat nak buat keja. Bangun pagi, badan rasa sengal-sengal , kaki tangan kebas + kepala rasa bengang je. Makin dekat due date, makin malas rasanya. Kalau boleh nak baring je, tido.

Minggu nih jugak, teringin nak makan mcm2 benda. Teringin nak makan cheese cake, pizza & nasi kerabu.


* sibuk2 dok teringin mcm2 , beg baby tak siap kemas lagi ... dang !! *

Saturday, December 19, 2009 Posted by purple lover   0 comments

1st story

Kalau cuti sekolah, semestinya ramai org kawen. Tambah2 bulan 12 nih, berderet2 jemputan & ada yg tak dapat kami nak hadiri due tu lokasi & keadaan perut yg tidak mengizinkan. Minggu nih ada 3 jemputan, luckily dekat area KL jer jadi InsyaALLAH la boleh pegi. Ahad pulak nak ke Melaka .. oppss sebut melaka terus terbayang ikan bakar
Dah nak masuk 9 bulan nih, tak berani la nak travel jauh2.
Untuk kawan2 yg sudi menjemput tapi tak dapat nak hadiri , mintak maaf la bnyk2.
Semoga selamat semua. Selamat Berbahagia sampai akhirnya.


2nd story

New Sem !! Yayyyyy !! Amatlah gembira, sebab projek paper pun masuk chapter baru sudaaa. Tinggalkan semua yg memeningkan kepala sem lepas. Duit sponsor blom masuk lagi, maka kopak la duit sendiri dulu membayar yuran yg beribu tu. Takpe2 nanti duit sponsor masuk, bleh ganti balik (silap2 lebur mcm tuh je)
Sepatutnya sem nih pack sket berbanding sem lepas, tapi disebabkan due dh dekat, kena la drop 1 subjek supaya tak stress sangat . ..huuhu (stress mengalahkan org buat PHD !!)

Thursday, December 17, 2009 Posted by purple lover   0 comments


Hijrah itu pengorbanan

Hijrah itu persaudaraan

Dah baca doa akhir & awal tahun ???

Alhamdulillah melangkah kita ke satu lagi tahun baru islam


Salam Maal Hijrah 1431H



Semoga tahun baru ini memberi sejuta rahmat & keberkatan


Amin



* azam tahun lepas pun belum tercapai !! :)

Tuesday, December 15, 2009 Posted by purple lover   0 comments


At 33 weeks your baby’s immune system is getting stronger. When they’re born in a month or so, about two-thirds of their immune system is developed. Your baby’s skin is getting thicker and much less wrinkled too. They now weigh about 4lb 2oz and are around 44cm long, (although there can be a wide variation in the size and weight of pre-term babies).As a heavily pregnant mum-to-be, you need a lot of energy for a growing baby and a physically active lifestyle. But now your stomach is small (your baby has taken up much of the space it used to have), if you can’t eat much, health snacks will help bridge the gap between each meal so you have a steady supply of energy during the rest of your pregnancy.


Minggu nih dah 33 minggu. Baby sangat aktif, kadang2 rasa mcm tak berenti dia bergerak. Badan pun dah terasa berat sangat. Walaupun kaki tak bengkak, tapi terasa tegang urat kat betis. Kalau malam, mesti cramp. Thanx to mr hubby yg tak kisah tiap2 malam kena kejut sebab kaki cramp
My darling hannah pun tak lasak sangat, maybe dia tahu tak lama lagi je nak jadi kakak. Hari-hari bangun je tido mesti sebut "adik " ... "adik" . Barang2 semua dh siap, tinggal nak physically & mentally je la belum 100% siap - walaupun 2nd time, berdebar2 rasanya sama mcm bersalin anak sulung.


Thursday, December 10, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Hari ni hari last keje untuk warga selangor sebab esok cuti sempena keputeraan Sultan Selangor

Mesti ramai yg plan nak balik kampung/cuti -cuti dgn family kan.

"
"
"
"
"
"
"
&
kami pun nak balik kampung yeeehaaaaaaaa




Selamat bercuti panjang !!

Wednesday, December 9, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Alhamdulillah, semuanya dah siap. Pasni takde nak pening - pening lagi dok pikir barang yg nak disiapkan sebelum bersalin.

Checklist :

Baju baby - done
Seluar baby - done
Romper - done
Mittens & booties - campur hannah punya : total 14 pasang
Receiving blanket - done
Barut - done
Baby socks - done

Towel - done
Wet tissue - done
Changing mat - done
Napkin - done
Pam susu - done i'm using spectra 3 with double pump
Botol susu - Beli MAM anti-colic
Botol simpan susu
Minyak baby - 2 botol
Soft toys - done - recycle toys hannah
Set bersalin - Beli fullset HPA + kapsul & krim leesa formula
Kain batik - 8 pasang
Bengkung - 1 yg lama , beli 1 baru yg ade herba
Stokin - 5 pasang (nak tukar hari2)
slipper


* nama baby belum finalize lagi *

Posted by purple lover   0 comments


Yang sebenarnya bukan nya citer sangat pun pasal Lipstick Jungle tuuu ...
Saje je amik buat tajuk ..eheheh .. tapi sewaktu entry ni ditulis ..( ehh atau lebih tepat lagi sedang ditaip) memang tengah tengok lipstick jungle pun. Bukan follower yg tegar LJ pun. Bila rasa nak tengok baru la tengok.

"
"
"
"
"
Okeh entry kali ni adalah tentang sakit belakang



pic : googled


Sakit belakang nih memang perkara common untuk wanita mengandung kan. Kalau tak sakit belakang memang tak sah la. Kadang2 sakit belakang ni buat tido terganggu. Dah la kadang2 susah nak tido, bila boleh tido , sakit belakang pulak. Rasa nak beli tilam VONO pulak ... ahahah alasan nak beli tilam baru :)

Selalunya kalau sakit belakang ni, me letak bantal kecik kat belakang badan masa nak tido. So kurang stress sket kat tulang belakang tu & kadang kala berkesan jugak ... tapi kalau kuat sangat, bubuh ape pun tetap sakit jugak.

Masa mengandungkan hannah dulu, lagi teruk sakit belakang. Mungkin sebab berat time tu dekat - dekat 82kg. Memang sakit sangat belakang. Pregnant kali nih sakit jugak, tapi boleh kata tahap medium la.

Pregnancy diaries

Memasuki bulan ke - 8 nih sepatutnya berat ibu, naik dalam lingkungan 200-400g sahaja & bila masuk bulan ke-9, berat ibu sepatutnya kekal. Ini semua bergantung kepada diet seharian ibu-ibu. Baby dah pusing kebawah ... hope dia tak pusing atas balik la. Berat baby dah 1.7kg - yayaya membesar bagai juara. Selera makan makin turun, asyik minum air je.


Monday, December 7, 2009 Posted by purple lover   0 comments


Nak ke penghujung pregnancy ni, macam macam la masalah yg timbul. Yg kronik skali adalah HEARTBURN !! Tak boleh la silap makan sikit, memang pedih je rasa. Kadang kadang terbawak sampai muntah terus. My gynae ada suggest minum susu full cream untk kurangkan masalah heartburn ni. So far boleh la tahan, tapi susu full cream ni creamy sangat sampai muak plak rasanya. So instead of full cream, low fat milk pun ok jugak. Sekurang- kurangnya ganti dengan susu jugak kan.




Alternatif lain, kena jaga makan la. Lambat makan tak boleh, makan pedas tak boleh, makanan berangin pun elakkan la.

Sunday, December 6, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Hari ni mcm biasa la cuma time tido tuh lebeyy la cket kan .. lepas subuh kebabooom tido balik.
Nak cover balik semalam tak bleh nak tido kan ... uuuhhhhu.

Petang ni plan nye nak ke KL kejap. Nak pi SOGO , pastu nak ke kg baru pulak. Punya la jauh nak beli barang ... ... alasaaann je nak ajak mr hubby jenjalan.
Alhamdulillah, cuaca cerah hari nih, sempat la basuh satu trip baju baby, tinggal lagi satu trip yg belum settle. InsyaALLAh kalau esok cuaca elok boleh la settle kan semuanya. Senang cket kalo dah siap basuh, packing masuk dalam beg & simpan terus dalam kotak baby.

Harituh kan tengah survey2 stroller untk baby, hmmm dah decide dah mana yg berkenan. Nanti pi SOGO kalo ade stok rembat je la. Kali nih nak yg selesa sket. Harga pun bleh tahan jugak. Tapi kalo bleh tahan lama takpe la kan kuar duit cket.

Friday, December 4, 2009 Posted by purple lover   0 comments


Weekend tiba lagi .. yeeyeyeye

"
"
"
minggu ni, minggu depan banyak org kawen kan .. selamat pengantin baru

Bukan ape time weekend nih la pun rasa mcm masa yg terluang panjang cket. Kalau hari-hari biasa, rasa cepat je masa berlalu. Weekend ni plan nye nak cari2 baju, mitten, booties, napkin & semua la barang2 newborn yg perlu. Dah kumpul semua nanti senang cket proses nak mencuci. Kalau biar lama2 nanti bertangguh-tangguh silap- silap sampai time nak bersalin baru la menggelabah nak buat semua.

Hari nih sempat lagi pegi tambah2 brg baby. Alhamdulillah dah settle semua dah tinggal nak cuci je lagi. Bila tengok2 balik, barang2 yg dibeli lebih kurang je dgn barang hannah dulu. Sama banyak je rasanya : ) - patutnya 2nd baby ni bleh la guna brg hannah yg elok lagi kan. Jimat la cket patutnya , tapi nampaknya sama je la budget nya dgn hannah dulu.


hasil rembatan hari ni :)

Kebetulan sekarang nih tengah end year sale kan, so rambang jugak mata tengok sale items. Barang2 yg tak penting pon sebat jugak. Baju2 hannah pun TERbeli jugak :-)


* terpakse sorok2 baju yg TERbeli utk hannah cozz takut kena bebel dgn mr hubby .... eeewww takottt !! baju hannah banyak lagi yg belum berpakai :)

Wednesday, December 2, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Hellllluuuuuuu !!
Hadoiii tajuk entry mcm tajuk novel plak.
Anyway hormon orang mengandung memang mcm nih ;) Kekadang terlebih sasteranya. Anyway heading towards 32 weeks, separuh badan rasa mcm nak tercabut. Went for monthly check up ( dah start check-up 2x sebulan) and alhamdulillah baby is growing well.. senang citer everything was fine ... except weight issue. huuuhuuhu berat naik 2kg++. Alaa biasa la dah nak sampai ke penghujung pregnancy nih, naik la cket berat plus raya arituh termakan lebih daging kot ;-)

Lately, bila malam hari, gelisah je. Nak tido tak kena, pusing kanan pusing kiri , jalan tak kena , duduk pun tak kena. Perut rasa heavy sangat. Baby pun bila malam start la kick sana kick sini. Kadang-kadang ngilu rasa perut.

So countdown nyer kurang 2 bulan lagi. Berdebar-debar pon ader mcm 1st time preggy pulak, excited sangat pun ade.


Saturday, November 28, 2009 Posted by purple lover   0 comments

2nd day aidiladha, hari nih kebanyakkan tempat buat korban. Kami lepak2 je kat rumah, sementara mr hubby sibuk dgn agenda kat surau. Masuk 31 minggu nih, badan jadi makin lemah, tak larat, kaki pun bengkak sana sini, badan sakit2 terutamanya kat pinggang. Rasa mcm nak tertanggal rasanya.

Hannah pun mcm tau2 je mama tak larat, dia pandai2 main sendiri. Kejap main bola, kejap tengok tv. Kadang-kadang je dia datang kat mama bila nak air atau susu. Kesian pulak tengok dia dok main sorang2, tapi memang tak larat sangat nak temankan dia main. Sakit sangat rasanya belakang ni.

Sambil lepak2, sempat jugak online nak survey barang baby yg mana blom beli terutamanya stroller. Stroller hannah dah 'season' sangat dah. Kali nih nak cari yg bleh recline sekurang-kurangnya 3 positon. Senang beli sekali je boleh pakai sampai besar.

okeh - cukup2 la sampai sini. nanti ada masa bleh update lagi.


Thursday, November 26, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar

Alhamdulillah, baru selesai tolong2 mak masak. Tolong sikit2 je :) memandangkan perut pun semakin besar, tak boleh la nak berdiri lama- lama sangat. Lenguh rasa tapak kaki nih macam menanggung berat KLCC.

Untuk aidiladha tahun nih menu nya :

rendang daging
ayam tomato
nasi impit
ketupat pulut
kuah kacang



Kepada semua ahli keluarga, kawan2 & rakan2 bloggers


SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA

&

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU

Friday, November 20, 2009 Posted by purple lover   0 comments

InsyaAllah petang ni lepas sembahyang jumaat kami bertiga nak ke PD. Nak amik angin laut, jalan - jalan sambil berehat. Dah lama tak bawak hannah jalan2. Alhamdulillah ada kesempatan weekend nih, so sempat la kami jalan ke PD. Nasib baik hotel dah booking 2 minggu lepas & still available. Kitaorg nih kalau nak pegi jalan-jalan@ bercuti , tak boleh rancang lama sangat. Nanti mesti tak jadi. So last minute planning la nampaknya yg sesuai.

:)

~ selamat berhujung minggu yaaaa ~

Thursday, November 19, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Kebiasaannya perempuan hamil mengalami masalah susah nak tidur malam ni. Me pun selalu jugak berdepan masalah ala ala insomnia ni. Kadang - kadang tu dah nak masuk subuh pun tak terasa lagi mengantuk. Masalah susah nak tidur malam ni selalunya lagi kerap bilan dah masuk trimester ke 3.

Masalah ni terjadi disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar.


Banyak masalah yang boleh menganggu tidur seperti:

-kejang kaki

- kerap buang air kecil

- susah nak bernafas

- pergerakan bayi yg kadang - kadang terlalu kuat

- sakit belakang


Cara - cara yang boleh membantu :

- minum susu lebih kerap sebab kekurangan kalsium boleh menyebabkan kejang kaki

- dapatkan posisi tidur yg selesa untuk ibu & bayi

- kurangkan pengambilan kafein sebab kafein menyebabkan sukar tidur

- baca surah pendek untuk menenangkan fikiran.

- pakai stokin boleh membantu mengelakkan angin masuk ke dalam badan



Friday, November 13, 2009 Posted by purple lover   0 comments


I'm Totally Exhausted !! Stress !!

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
i need
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"



a vacation
(3rd honeymoon + 2nd babymooon :) )

eheheh sungguh la gediksss kan . Anyway dah lama tak pegi vacation since mengandung nih. Nak jalan jauh2 dah tak larat. So we're planning for a short gateway. Dekat2 je. Yang penting ada mesti ada laut ..... eeewwwww !




Tuesday, November 10, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Setiap perempuan yg mengandung semestinya ada amalan tersendiri semasa mengandung. Waktu mengandung nih la semua benda dijaga terutama amalan harian & pemakanan. Jom kita kongsi apa amalan yg elok dilakukan semasa mengandung.

* masa tak mengandung pun sangat digalakkan & elok diamalkan *

- banyak kan mengingati ALLAH , memohon ampun & bertaubat

-banyak kan melakukan ibadat (yg wajib jgn ditinggal , tambah lagi dengan yg sunat )

- banyak kan membaca Al-Quran : surah2 yg selalu diamalkan , surah maryam, surah luqman, surah yusuf, surah an-Nahl, surah yassin, surah at-taubah, surah al fatihah ( lagi elok kalau baca satu Al -Quran)

-sentiasa memohon maaf daripada suami, ibu bapa & adik beradik

- menjaga pemakanan : susu, kismis, badam, kurma sangat elok diamalkan dalam diet seharian

- mengamalkan pemakanan yg seimbang

- sentiasa menjaga kebersihan diri

- elakkan daripada perkara yg membawa kepada tekanan perasaan

- membaca buku2 berkaitan kehamilan & kehidupan selepas melahirkan

Friday, November 6, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Takde tajuk .....
eee taktau dah nak bubuh tajuk ape untuk entry kali nih.... abis sume idea nih gara2 musim exam melanda !

Mcm student2 lain2 tak kira la student ape pun kalau time exam semestinya sibuk la memanjang dengan nota2 yang sebelum nih tak kuasa pun nak hupdet .. apetah lagi nak tengok. Bila time exam baru la sibuk nak "complete"kan nota, nak carik past year exam paper. Dan musim exam la, penuh library sampai ade yg berkampung kat library.

Memandangkan me dah jadik student 'tua' & juga part time student, maka study kat rumah adalah lebih selesa. Cuma yg kurang selesanya, bila anak tersayang sibuk nak study skali. Orang pegang pen, dia pun nak pen. Orang nak kertas , dia pun nak kertas. Bila dah bagi pen & kertas, dia tulis atas lantai, kat baju & semua la benda yg ada kat sekililing dia.

Okeh tutup cerita exam, update on pregnancy. Minggu ni dah masuk 27 minggu ,next week suda 28 minggu = 7 bulan. Waaaa cepatnya, tak sedar pun. Mcm biasa, rutin check-up, daily vitamins & supplement tambah lagi susu nak minum. Banyak betul rutin yg kadang me terskip jugak.

27 weeks

Your baby is now 37cm long and weighs around ( 0.9 KG). As you enter your third (and final!) trimester, your baby will start to receive immunity to infection from the antibodies that cross through the placenta. This immunity will be boosted by breast-feeding and lasts until your baby is a few months old.

You’re experiencing the pain of heartburn during pregnancy, you’re not alone. It’s more than just indigestion – it’s a powerful burning sensation that seems to be in the middle of the chest. Caused by the release of stomach acid, it’s often brought on by lying flat – not altogether helpful when you’re trying to get some rest!


There are many tried and tested methods of relieving heartburn during pregnancy, so you could try a few of these:


• Eat your evening meal early, and don’t eat anything in the couple of hours before you go to bed

• Take a glass of milk before going to bed

• Sleep upright or propped-up – use a couple of pillows to support your back and neck





okeh cukup la update untk kali nih. Bantal dah melambai2 nih.

Monday, October 26, 2009 Posted by purple lover   1 comment


26 weeks

Alhamdulillah dah 26 weeks baby dalam kandungan nih. Makin lasak, dah mula rasa gerakkan yg kuat especially time malam. Sangat aktif. Kadang2 jadi tak selesa nak bergerak. Terbaring je atas katil. Nasib baik mr hubby sudi nak memantau hannah. Minggu nih selera makan berubah cket. Teringin sangat nak makan ikan bakar & seafood :) haruslah ajak mr hubby pi port klang weekend nih. Kaki dah mula membengkak, badan dah mula lemah2. Hmmm .. anyway 14 weeks lagi untuk diharungi ... chaiyok .. chaiyok



2 antara 4

eheheh poyo betooll heading itewww !! dush.. dush ;)

okeh ada 2 benda yg masih major dalam otak nih. Tak bleh decide since minggu lepas lagi.

1 - Nak deliver 2nd baby ni kat Hospital Kajang @ An-nur

Hubby dah offer deliver kali nih kat an-nur memandangkan dia frust dengan service hospital kajang masa deliver hannah dulu. Dengan susahnya nak melawat sebelum & selepas bersalin, so kali nih dia offer untuk try kat an-nur pulak. Tapi me rasa sayang sungguh duit. Jangan compare service la kan, sememangnya hospital private nih layanan dia lain. Bilik pun boleh pilih2 nak dok single ke, double ke. Tapi bila pikir2 balik, alahh sekejap je, 2 hari 2 malam , tup tup kuar RM1k++. Sayang plak duit tuh. Kalau deliver kat hospital kajang pun sakitnya serupa jugak, cuma wad tuh takde la private tuk kita sorang kan. Pastu doc. yang merawat tu kita tak bleh la nak pilih. Kalau kena doc lelaki nasib la kan ;) menyengih-nyegih la dalalam labour room tuh.


2 - Nak beli set bersalin Leesa Formula @ HPA



set nih dah pernah try 1st confinement dulu. kandungan set nih banyak & cukup untuk 60 hari berpantang.

- set lengkap, tak leceh sangat nak guna.
- set lengkap dengan
- ubat periuk untuk minum
- herba basuhan
- minyak untk mak & minyak untk baby
- teh herba
- ubat kapsul
-kapsul spirulina



set leesa nih tak pernah cuba lagi. tapi ramai yang dah guna kata best.

set nih ada :
- tablet haruan
-tablet perawan
-ginger cream
- body contour gel
- minyak telon

both mcm menarik, bleh ke beli 2-2 & makan both ????

notes : congrats to my cousin asma' - officially jadi ummi on 25 oct 09 & to my frenzz - lisa - jugak jadik mama on the same day. congrats both of u

Wednesday, October 21, 2009 Posted by purple lover   0 comments

heyyyyaa !!

woh woh lama sungguh menyepi. Idea banyak tapi malas nak log-in blogger. Maka melompat2 je la dari satu blog ke blog lain.

Today went for check-up. Penat menunggu, lapar, pening ... semua la.
Lepas check-up, sempat shopping cket2 barang baby. Since dah masuk 6 month ++ , so persediaan untuk "org baru" & confinement dah mula cket2. Tak beli banyak barang pun, cuma topup barang2 yg penting je. Barang2 hannah still elok lagi. So recycle je la.

checklist :

Baju - done
Seluar - done
Romper - not yet
Mittens & booties - done
Receiving blanket - not yet
Barut - done need 5 more
Baby socks - done

Towel - done
Wet tissue - not yet
Changing mat - done
Napkin - done
Pam susu - done i'm using spectra 3 with double pump
Botol susu - tak decide lagi nak beli MAM or AVENT
Botol simpan susu - done

Soft toys - done - recycle toys hannah
Set bersalin - not yet, belum decide nak beli brand ape : either leesa FM @ HPA
Kain batik - not yet .. kekurangan stok kain batik ni
Bengkung - done
Stokin - 2 done , need 2 more
slipper - not yet


Tuesday, October 13, 2009 Posted by purple lover   0 comments

You are now at the end of the second trimester of pregnancy so enjoy this period while it lasts as the last three months will only involve24weekspregnant putting on a lot of weight thus making you uncomfortable and not as mobile as before. The uterus keeps expanding now to accommodate the growing size of the baby. The fetus does not have as much room in the uterus now as space gets tighter. Because of the increasing weight of your body you can experience backaches, bladder problems, and fatigue and sore feet along with nose bleeds in some cases. The baby now has no place in the uterus to do somersaults and cartwheels as the baby is getting plumper and the tummy tighter. This is a good time to ask about prenatal classes being offered in your locality if you have not enrolled as yet. These classes provide with information about how to deal with the problems and difficulties during pregnancy as well as teach you relaxing and distressing methods to make your labor period easier to cope with. Many hospitals offer such classes and one must try to complete the course at least one month before delivery.

Baby’s Development


The baby is growing rapidly now and is 11 inches long with a weight of 1.25 to 1.5 pounds. The baby’s brain is developing rapidly during this period and so are the lungs and the taste buds. The main lungs are developing branches as well as special cells that produce surfactant needed to inflate the air sacs. Babies who are born prematurely have difficulty breathing as these cells have not had sufficient time to develop or produce enough surfactant. The baby will continue gaining muscle weight and deposit of brown fat on the skin which will help the baby later to retain body heat. Babies born in this period might have disabilities and would require long-term intensive care as they have difficulty regulating body temperature as well as coping with their breathing due to immature development of the lungs. The baby will not be affected by the Braxton Hicks contractions that you might experience at this stage. The baby’s face is complete now with the features well developed and in the right place though the eyes are still shut. Hair will continue to grow on the head and the eyelashes are well formed. The baby is now just a thinner version of how he would look when born. The baby will start gaining more weight in the next three months. The baby starts practicing breathing by inhaling the amniotic fluid into the developing lungs.


(article googled)

Friday, October 9, 2009 Posted by purple lover   0 comments


Pregnant sulung dulu, time nak masuk 5 bulan, perut dah nampak sangat. Besar & sihat bagai juara. Berbeza pregnant kali ni, dah nak masuk 6 bulan tapi perut masih dlm kategori kecik lagi. Bila check-up, doc sahkan semuanya ok. Berat "baby" pon dalam kategori yg sihat & ok.


pix googled

Ape yg membuatkan perut kita beza - nampak kecik atau nampak besar :

- ibu mungkin tersilap mengira tarikh akhir period
- faktor keturunan ; ayah & ibu sememangnya mempunyai saiz fizikal yg kecil ( hihihi kami 2-2 kategori giant)
- lelemak yg tersimpan di kawasan perut ibu menyebabkan bayi nampak lebih kecil


Walaupun saiz perut ibu nampak kecik, tak bermakna pembesaran janin dalam perut tidak membesar dengan sihat.


love this oil


Thursday, October 8, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Dulu lain .. sekarang lain ..

Dulu bujang .. sekarang dah kawen .. hihihiih cewahhhhhhh

Okeh .. ape bezanya dulu & sekarang.
(note: ni adalah kisah benar tuan punya blog ketika baru2 kawen)


Dulu masa bujang
bila nak masak , pegi je dapur, buka almari, buka peti ais , tengok ape nak masak semua ada.
Bila dah kawen, ada famili sendiri, kalau tak alert check barang2 dapur alamat menggelabah la bila nak masak


Situasi 1 - Nak masak cucur

Masa bujang

kalau nak masak cucur - amik tepung, amik ikan bilis, bawang sket , gaul, bentuk2 , goreng

Dah kawin

alamak - tepung mana ada kat rumah ni. bawang ikan bilis pun tade. ikan kering ada la ..
pinjam cket kat mak la ....




Situasi 2 - Nak masak sambal sardin

Masa bujang

- bukak tin, tumis bawang , masuk asam cket , pastu cili & sardin

Dah kawin

- bukak tin, tumis bawang ... ala asam tade pulak. cili boh pon habis pulak



Situasi 3 - nak masak ikan kukus


Masa bujang

- beli ikan, sediakan bahan2, campurkan semua bahan2 , kukus


Dah kawin

- beli ikan, sediakan bahan2 , campurkan bahan2 , last2 baru teringat mana ada periuk kukus kat rumah.. akhirnya kukus la dalam kuali.



Sekian je la 3 situasi yg berlaku dlm kehidupan sehari2 tuan punya blog ye . Mula2 kawen langsung tak alert dengan keperluan rumah terutama barang dapur nih. Bila nak masak baru la terkejar2 nak cari barang. Nasib baik la berjiran dengan mak. Maka bila "sesak" berlari2 la pegi pinjam dengan mak. Terima kasih ye mak .

Wednesday, October 7, 2009 Posted by purple lover   0 comments

My little "baby" dah masuk 23++ minggu.

Semalam pegi An-Nur untuk buat detailed scan.
Untuk tengok detailed perkembangan dia ... "plus" dengan harapan boleh tahu la boy or girl

Mama pun dengan baik hati bawak hannah - konon2 nak buat peneman la time tunggu nanti
skali
hadoiiiiii .. bercinta sungguh bawak anak dara sorang nih.
Punya la ligat berjalan2, lari dlm klinik tuh. Kebetulan patient ramai, jadi masa menunggu tuh lama la cket.

Berlari depan belakang, tarik kerusi, tepuk2 pintu kaca, masuk toilet .. memang tak larat nak kejar.
temperature pon makin naik.


Bile turn jumpe doc. skali lagi dia buat perangai.
habis bilik doc dia punggah.. sabor je la doc tuh nengok gelagat dia .. nak marah tak sampai hati.

Mula2 buat detailed 2d scan untuk tngk tumbesaran. Kemudian nak buat la 3D & 4D scan nak tengok rupa dia, skali doc cakap tak boleh nak buat sebab "baby" blom cukup chubby + kedudukan muka dia yg dekat sangat dengan uri maka takleh la nengok muka dia lagi.
takpe next scan kita cube lagi ek baby



Monday, September 28, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Raya part 2 - akad nikah

Raya kali nih kami balik kg lama cket, kebetulan papa dapat cuti panjang & ada kenduri kawen yg kami nak hadiri.

Raya ke -4 kami ke bagan serai untk majlis akad nikah pakcik (papa's side). Cuaca dari pagi elok sangat, so perjalanan kami lancar je. Hannah pun tak meragam sangat.


sementara tunggu pengantin perempuan kami snap snap dulu


Pasangan yg diraikan - pakcik & makcik

masa akad

Alhamdulillah dengan sekali lafaz je , settle la acara hari tu. Kami rombongan lelaki terus ke rumah pengantin perempuan untk lunch. Time kat rumah pengantin nih la hannah mula buat perangai. Tak mau duduk diam. Berlari ke sana sini buat mcm rumah sendiri je

Sungguh la mencabar bawak budak sorang nih pegi umah org. Nak dimarah budak - budak. Kalau tak dimarah jadi melampau pulak dah ... mama sabor je la

Saturday, September 26, 2009 Posted by purple lover   0 comments


Sebenarnya kami dah sampai umah khamis petang. Memandangkan penat pun tak habis lagi, so baru lah dpt nak bukak lappy hari nih. Malas nak menaip, dok menjenguk2 blog org lain jeh. Wahh meriah memasing dengan famili. Mcm2 kaler baju.


susah betul nak tangkap gambar bertiga dengan hannah nih


Raya tahun nih kami bertiga + 1 berbaju "merah"
Selalunya memang tak minat kaler merah nih, tapi dah beranak pinak nih berkenan pulok dgn merah mak ngah nih.

budak sorang nih tengah lasak ... tak terkawal kalau mama sorang


Thursday, September 17, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Raya .. raya .. raya .. raya .. raya
Selamat .. selamat .. selamat hari raya
cewaahh .. mood raya dah dtg la neh ..

Hari nih puasa yg ke 27 .. amin .. 2-3 hari lagi sampai la ke penghujung ramadhan ..
hari neh sungguh busy laa mengemas rumah .. lipat baju berbakul2 , sapu sesampah yg belambak . .. etc & etc

esok pagi kami bertiga+1 akan bertolak ke penang. hohohohoo balik kampung .. hhhoooho balik kampung. Nih 1st time raya umah mentua, sejak kawen 1st day raya kat kajang je. Maka mood raya pon lain lah kan.

Sempena aidilfitri kali nih kami nak ucapkan


Salam Aidilfitri

&

Maaf Zahir Batin

kepada semua saudara mara & rakan2

from us :

Hasrizal + Nurul Muna + Nur Hannah

Wednesday, September 16, 2009 Posted by purple lover   0 comments

Alhamdulillah dah masuk 26 hari kita berpuasa. Ramai yg dah masuk mood raya kan !!
Walaupun hujung minggu ni dah nak raya - persiapan blom pon 100 % . Takde mood sangat pun nak raya. Maybe sebab dah besor panjang kan .. mood raya mula la kurang. Tahun nih puasa alhamdulillah la takde yg tebuk2 tapi tak dapat nak sembahyang terawih macam tahun2 lepas. Tahun nih sembahyang terawih kat rumah je sebab takde sape nak jaga hannah. Itupun kalo sempat, kadang miss jugak.

Kalau tahun2 lepas, awal2 dah tempah biskut, kemas2 rumah TAPI tahun ni tak siap ape pun lagi. Biskut tak tempah pun - beli jek lah kat Tesco tuh. Umah tunggang langgang lagik... hadoii .. penangan sungguh puasa kali nih.


Tahun nih mencarik kasut raya masing2 sampai 3 shopping complex. hadoiiii .. baru bertiga .. kalau berempat tahun depan mau 4 plak shopping complex kena pegi. Memula terjah la SOGO, punya la ramai orang .. rimas nak memilih .. so dapat la kasut hannah 2 pasang. Pastu pi Metro Kajang plak , carik kasut mama - maklumlah mama kaki kan saiz giant so susah la cket nak dapat size yg sesuai . Papa pulak nak beli kat jusco sebab nak dapat J-card point. Isk isk sengal sungguh rasa nak dapatkan kasut raya memasing.

Ada 2-3 hari lagi nih sempat la nak settlekan mana2 yg blom settle tuh.

Tuesday, September 8, 2009 Posted by purple lover   0 comments

alhamdulillah

Dah selesai separuh ramadhan.

Memandangkan hari2 yg "busy" & "buat2 busy" - maka malas sangat nak update blog.

Masuk 2 minggu akhir ni, mood & kesihatan pon semakin baik. Alhamdulillah morning sickness pon dah hampir hilang. Cuma selera makan je masih di tahap so-so .

oleh kerana malas nak pikir2 ape nak ditulis, maka kita buat random update je la.


Pregnancy

dah masuk 19 minggu. Semua ok, cuma BP agak rendah - mungkin sebab kurang makan & minum. Next check up at An-nur - rabu depan. Lately suke sangat teh tarik yg papa buat :)



Hannah

Mulut nye dah bising2, bercakap dlm bahasa dia sorang je yg paham. Suke sangat bukak peti ais, cubaan nak amik yakult & choco oren. Waktu tido pun dah makin lewat - kadang2 sampai 2 pagi blom nak tido lagi. Bersilat la mama ngan papa take turn jaga dia.



Raya - raya

Tahun ni bnyk buat persiapan untuk hannah.Baju gegirl nih kan bnyk yg merambangkan mata maka banyak la pembaziran untk hannah ;). Mama & papa ala kadar je la. Mama banyak baju kurung yg belum pakai lagi so bleh pakai je la. Biskut2 raya pon nampaknye beli jek la since semua org malas nak buat :)


Lain -lain

Banyak orang dah mood nak raya tapi mama sibuk ngan test & project paper yg tak sudah2 .. hadoiii ...

 
Blogger Template By Lawnydesigns